Medical housing compound in Sudan designed by Tamassociati

Italian architects Tamassociati design a sustainable housing compound for Emergency NGO using discarded containers

tamassociati_sudan_016

All images and information courtesy of Tamassociati; © by Tamassociati
 
In the Salam Centre for Cardiac Surgery – Emergency NGO

Looking at the amount of discarded containers laying around the building site of the Salam Centre we had this simple idea: to use them again in order to realize the required international staff housing compound.
The Compound placed besides the Hospital, in the surroundings of the Nile river, is realized around a great courtyard full of wonderful mango trees. It consists of 95 20ft-containers for housing and 7 40ft-containers for the cafeteria. Every lodging is 20 sqm and is realized with one and a half containers; the lodging is composed of bedroom, bathroom and a small veranda on the court side.
Peculiar care has been dedicated to insulation and energy saving. The containers are insulated with a “layer system”. Inside the container 5 cm insulating panels have been placed. The outside “skin” is realized with a second insulated roof and a bamboo brise-soleil panel system. In this way the sunrays never hit the containers. This system involves a huge energy saving. Solar panels also supply hot water for the entire compound.

tamassociati_sudan_013

tamassociati_sudan_014

tamassociati_sudan_015

tamassociati_sudan_018

tamassociati_sudan_019

tamassociati_sudan_011

tamassociati_sudan_010

tamassociati_sudan_009

tamassociati_sudan_008

tamassociati_sudan_007

tamassociati_sudan_004

tamassociati_sudan_029

tamassociati_sudan_031

tamassociati_sudan_032

tamassociati_sudan_001

tamassociati_sudan_002

tamassociati_sudan_030

tamassociati_sudan_022

tamassociati_sudan_023

tamassociati_sudan_024

tamassociati_sudan_025

tamassociati_sudan_026

tamassociati_sudan_027

tamassociati_sudan_028
 
Location and date:

Soba, Khartoum (Sudan), 2008-09

Client:

Emergency ngo

Dimension:

Area: 8.663 sq. metres. Covered surface: 1668 sq. metres.

Design team:

Program coordinator: Emergency Technical Office,Pietro Parrino;
Project: Studio tamassociati Raul Pantaleo, Massimo Lepore, Simone Sfriso, con Pietro Parrino e Gino Strada;
Structural engineering: Francesco Steffinlongo;
Mechanical/services engineering: Nicola Zoppi;
Site engineer: Roberto Crestan, Alessandro Tamai, Claudio Gatti;
Builder: ISNAD Sudan.

One thought on “Medical housing compound in Sudan designed by Tamassociati

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s