The Villa K, Marrakesh by Studio Ko

A silent block of earth on the edge of a sloppy land.

studio_ko_vk5_01

All images and information courtesy of Studio Ko; © by Studio Ko; All images by Daniel Glaser
 

 

The Villa K, Tagadert Berber Village, Marrakesh

The Villa K was designed with a true respect towards its landscape. The land, a long North-South stripe of rocks and sand, with a slope on both sides, gentle to the south and steep to the west, creates a strong matrix for the project.

studio_ko_vk5_04

Image by Daniel Glaser

Located at the very end of a traditional village facing the Atlas Mountains, its earth blocks create an enigmatic first impression when seen from below. Echoing old surrounding houses, those volumes constitute the ultimate built layer of the village before the great emptiness.

studio_ko_vk5_09

Image by Daniel Glaser

After reaching the main level located on top of an outdoor stairway, a black infinity pool brings the sight far south. Crossing the pool, in a not-entirely orthogonal angle, the house lies, single storey building protected from the sun by a cantilevered pergola made of iron and raw cedar wood, surprisingly wide open onto the scenery.

studio_ko_vk5_07

Image by Daniel Glaser

The simplicity of the design enables to experience a very intimate relationship to Morocco : endless wheat fields, sheep grazing peacefully, a wadi twisting among the centennial olive trees by a not-so-far oases.

studio_ko_vk5_02

Image by Daniel Glaser

The sharp swimming pool reminds of those old watering basins existing in the surroundings. It stretches itself as to reach and embrace the mountainous skyline, making it the point of its own geometrical composition.

studio_ko_vk5_06

Image by Daniel Glaser

While nature around changes, from green winters to golden colored harvesting season, from dry and sandy summers to muddy rainy winter days, the Villa K remains the same.

A silent block of earth on the edge of a sloppy land.

studio_ko_vk5_05

Image by Daniel Glaser

studio_ko_vk5_10

Image by Daniel Glaser

studio_ko_vk5_08

Image by Daniel Glaser

studio_ko_vk5_22

Villa K – Mass Plan

studio_ko_vk5_20

Villa K – Basement

studio_ko_vk5_21

Villa K – Ground Floor
 
1- Entrance
2- Loggia
3- Living room & dining room
4- Kitchen
5- Terrace
6- Bedroom
7- Bathroom
8- Swimming pool
 
 
 
 

One thought on “The Villa K, Marrakesh by Studio Ko

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s